Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

3η μέρα του Συνεδρίου της ΔΟΕ

Η τρίτη ημέρα του συνεδρίου ήταν η ημέρα συζήτησης της αξιολόγησης - αυτοαξιολόγησης, της Υ.Α για τον προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και της απεργίας - αποχής από κάθε μορφή αξιολόγησης.
Η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ) υποστήριξε την εισήγηση της ΔΟΕ για το ζήτημα της Υπουργικής Απόφασης, διαχωρίζοντάς το πλήρως απο το θέμα της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης. Μας είπαν μάλιστα - και σε εμάς και στους 44 συλλόγους με απόφαση Γ.Σ. - ότι "είμαστε εκτός θέματος", τονίζοντας ότι η απόφαση για τον προγραμματισμό και την αποτίμηση ουδεμία σχέση έχει με την αξιολόγηση. Εμείναν στις θέσεις τους περί απεργίας - αποχής ΟΤΑΝ προκύψει θέμα ποσοτικών δεικτών και τιμωρητικής αξιολόγησης, προβάλλοντας έναν άνευ προηγουμένου στρουθοκαμηλισμό που αφήνει τον κλάδο ακάλυπτο και έκθετο στις επιταγές του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και των επιτελικών του κυβερνήσεων.
Αν κρίνουμε από το πανώ του συνεδρίου μάλλον είμαστε "εκτός θέματος" - καμία αναφορά στην αξιολόγηση - αυτοαξιολόγηση!

Η πλειοψηφία της ΔΟΕ δεν παρέλειψε να υποτιμήσει και να απαξιώσει τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων για απεργία-αποχή από κάθε μορφή αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένης και της Υ.Α για τον προγραμματισμό και αποτίμηση, λέγοντας ότι "20 και 30 άτομα δεν αποτελούν Γενική Συνέλευση"! 
Προσπαθώντας να διασφαλίσουν ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι θα εκπροσωπήσουν πραγματικά τις Γενικές Συνελεύσεις και τις αποφάσεις τους, οι Παρεμβάσεις σε συμφωνία με την Πρωτοβουλία και το ΠΑΜΕ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία.
Το μνημονιακό μπλοκ των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ απέρριψαν το αίτημα αυτό, με τον ίδιο τον πρόεδρο της ΔΟΕ να δηλώνει ότι ""Οι αντιπρόσωποι στη ΓΣ της ΔΟΕ δεν είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τις αποφάσεις των ΓΣ των Συλλόγων" και να μας κατηγορεί στη συνέχεια για "χουντικές μεθόδους", και "ρουφιανιά".
Σε μια ύστατη προσπάθεια ζητήσαμε τουλάχιστον καταμέτρηση ψήφων αλλά και αυτό το αίτημα απορρίφθηκε "δημοκρατικά" με τον πρόεδρο του προεδρείου να δηλώνει με γκεμπελικό τρόπο "το προδρείο με 3/2 αποφασίζει πως δεν υπάρχει ένσταση"! Μετά κι από αυτό, οι Παρεμβάσεις και το ΠΑΜΕ δηλώσαμε ότι αμφισβητούμε και δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.


Με αυτόν τον τρόπο οδηγηθήκαμε στο να μην υπάρχει απόφαση από τη ΔΟΕ που να προασπίσει τον κλάδο μπροστά σε αυτά που έρχονται από Σεπτέμβρη!
Είναι πια σαφές ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο όσον αφορά τον συνδικαλισμό. Η ΔΟΕ μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε ένα εργοδοτικό, κυβερνητικό όργανο επίλυσης των συγκρούσεων, διαχείρισης των διεκδικήσεων και νομιμοποίησης των πολιτικών αποφάσεων, παντελώς αντίθετη και ανίκανη να εκπροσώπησει τον κλάδο στα επίδικα της εποχής μέσα από τη ρήξη και την οργάνωση αγώνων.
Η ίδια απροθυμία κυριάρχησε με την παρουσία του συντονιστικού των Αναπληρωτών και Αδιόριστων, οι οποίοι για άλλη μια φορά έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της κατάργησης του προσοντολογίου και την πραγματοποίηση ΤΩΡΑ μαζικών μόνιμων διορισμών με βάση την προυπηρεσία και το βασικό πτυχίο.

Η ΔΑΚΕ και η ΔΗΣΥ στο διεκδικητικό τους πλαίσιο περιορίστηκαν σε αόριστες δεσμεύσεις και σε ασάφειες σχετικά με τον χρόνο, αριθμό και τρόπο διορισμού των χιλιάδων ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών που στηρίζουν την εκπαίδευση τόσα χρόνια, των "μόνιμων αναπληρωτών".
Η προσπάθεια για "χάιδεμα αυτιών" και διατήρηση της εκλογικής του βάσης στον χώρο της αναπλήρωσης χαρακτήρισε και την τοποθέτηση του ΠΑΜΕ, το οποίο για άλλη μια φορά βασίστηκε στη "θεωρία" του περί αναθεώρησης του συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 103, αγνοώντας τους συσχετισμούς δυνάμεων του κοινοβουλίου, και το πόσο επικίνδυνο είναι να συμπεριληφθεί στα προς αναθεώρηση άρθρα εκείνο το άρθρο που διασφαλίζει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τη σχέση τους με την οργανική τους θέση - στην πραγματικότητα θα ήταν βούτυρο στο ψωμί των μνημονιακών δυνάμεων της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Στο διεκδικητικό πλαίσιο κατατέθηκαν 9 προτάσεις, καμία από τις οποίες δεν πήρε την πλειοψηφία του σώματος. Σε μια προσπάθεια να ληφθεί απόφαση ο πρόεδρος της ΔΟΕ δέχτηκε τη κατάργηση του ν. 4549/2019 για το προσοντολόγιο, όχι επαναφορά του νόμου 3848/2010 και σημείο διαφωνίας παρέμεινε το κριτήριο με το οποίο θα γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί. Θέση του ήταν η φράση: "Κυρίαρχο κριτήριο το βασικό πτυχίο και η προϋπηρεσία"  ενώ οι Παρεμβάσεις, ΠΑΜΕ, Πρωτοβουλία ζητούσαν να αποσυρθεί η λέξη "κυρίαρχο".Τελικά το ζήτημα τέθηκε προς διαβούλευση στα μέλη του Δ.Σ. Όπως διατυπώθηκε και ψηφίστηκε (από ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ) η τελική πρόταση "Κατάργηση του νόμου 4549/2019. Όχι επαναφορά του νόμου 3848/2010. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις ψηφισμένες θέσεις του κλάδου" χαρακτηρίζεται από αοριστία και ασάφεια μη προσδιορίζοντας τον τρόπο διορισμού, εξακολουθώντας να αφήνει ουσιαστικά την πόρτα ανοικτή στο προσοντολόγιο. Για αυτόν το λόγο οι Παρεμβάσεις διαφώνησαν με την πρόταση.    
Εν κατακλείδι η μόνη φωτεινή στιγμή του συνεδρίου ήταν το ομόφωνο ψήφισμα στήριξης προς τη διωκόμενη εκπαιδευτικό από τον Σύλλογο Γονέων Βαθέως Σάμου, την εκπαιδευτικό που διώκεται επειδή έκανε το χρέος της ως άνθρωπος και ως εκπαιδευτικός, με το να αντισταθεί στη ξενοφοβική στάση και συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών και τον αποκλεισμό τους από το ίσο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.  
Όσον αφορά τη χρονιά που μας έρχεται είναι σαφές ότι τα σχολεία κι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει για άλλη μια φορά να στηριχτούμε στα πρωτοβάθμια σωματεία μας και στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων όπως αυτές έχουν ψηφιστεί. Μόνο μέσα από την συσπείρωση, τον συντονισμό δράσης και το δυνάμωμα της συλλογικής δράσης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πρακτικές και τις δομές  αυτοαξιολόγησης που ήδη έχουν προετοιμαστεί, καθώς και και όλα τα αντιεκπαιδευτικά και αντιεργατικά μέτρα που προβλέπονται.