Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

 

H ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΙΩΞΕΩΝ

Μέσα στα πλαίσια των νέων δεδομένων της πανδημίας ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στα σχολεία μας και στην εργασία μας ως εκπαιδευτικοί. Αντιμετωπίζουμε την απόλυτη έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας της κεντρικής ηγεσίας, η οποία αντί να έχει κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες την περίοδο του καλοκαιριού για την ασφαλή επανέναρξη των σχολείων σε καιρό εκτάκτων μέτρων, επιδίδεται ακόμη και σήμερα σε σπασμωδικές, πρόχειρες κινήσεις και “πασαλείμματα”, επικοινωνιακές κορώνες και ανούσιους εντυπωσιασμούς, έχοντας αφήσει στην τύχη τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειές τους.

Ο αρχικός φιλόδοξος σχεδιασμός του Υπουργείου στη λογική ενός success story που επρόκειτο να αποδειχθεί φούσκα, ήταν το άνοιγμα των σχολείων την 7η Σεπτέμβρη. Τελικά μετά την αναβολή λόγω κρουσμάτων (!) φτάσαμε στην 14η Σεπτέμβρη όπου τα σχολεία βρίσκονται με χιλιάδες κενά δασκάλων, ελλείψεις προσωπικού καθαριότητας, ελλείψεις υγειονομικού υλικού, καθαριστικών και απολυμαντικών, καθυστερήσεις στην αποστολή των δωρεάν μασκών που υποσχέθηκε το υπουργείο...το μόνο που έχει σταλεί είναι το μίνι παγουρίνο!

Οι εκπαιδευτικοί όπως πάντα προσπαθούμε να οργανωθούμε, να προβούν σε έγκαιρο προγραμματισμό γα τη λειτουργία του σχολείου, καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια να προσαρμόσουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ στις τραγικές συνθήκες και ελλείψεις των σχολείων μας, στις μικρές αίθουσες, στην ανυπαρξία εφεδρικών χώρων, στις στριμωγμένες αυλές, στον μεγάλο αριθμό μαθητών, στην έλλειψη εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα το υπουργείο αντί να δώσει σαφείς οδηγίες και να υποστηρίξει τους συλλόγους διδασκόντων, ενδιαφέρεται περισσότερο να τους παρακάμπτει, να κάνει συνεχώς εμφανίσεις και να ανακοινώνει αποφάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς να έχει στείλει αντίστοιχες εγκυκλίους στα σχολεία, και τελικά να ενημερώνει ακόμα και την Παρασκευή το απόγευμα για το τι μέλλει γενέσθαι τη Δευτέρα (!) εντείνοντας ακόμη περισσότερο το χάος που επικρατεί.

Τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν οριακά, χωρίς την πραγματική δυνατότητα για τήρηση των οδηγιών ασφαλείας με μια βασική συνιστώσα του τρίπτυχου ΧΑΜ (χέρια – αποστάσεις – μάσκες) να λείπει εντελώς, συγκεκριμένα τη συνιστώσα της απόστασης. Παρόλο που με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να υπάρχει “μέριμνα για τους εργαζόμενους...να τηρούνται οι αποστάσεις όπου είναι απαραίτητο”, τα σχολεία ανοίγουν με συνωστισμένες αίθουσες των 25, ακόμα και 28, παιδιών, τα οποία βεβαίως θα βρίσκονται χωρίς μάσκα κατά την ώρα σίτισης στο ολοήμερο σχολείο! Επίσης η ιδέα της “τάξης-κάψουλας” που προωθήθηκε από τους ειδικούς δεν μπορεί να εφαρμοστεί ακολουθώντας τις λογικές του “φθηνού-σχολείου” που επικρατούν όλα αυτά τα χρόνια, με εκπαιδευτικούς που μοιράζονται σε 4 και 5 σχολεία και με ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στο πρωινό και ολοήμερο σχολείο.

Σε αυτή τη χαοτική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση ήρθαν οι δήμοι σε πολλές περιπτώσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να παρέχουν στα σχολεία υλικό που θα βοηθήσει στην πιο ασφαλή λειτουργία τους, όπως πχ. διαχωριστικά πλεξιγκλάς στο δήμο Ραφήνας, ή υγειονομικές ρόμπες και γάντια. Και ίσως αυτή η κίνηση των δήμων να βοήθησε αρκετούς συναδέλφους, αλλά για άλλη μια φορά τίθενται δύο σημαντικά ερωτήματα: δε θα έπρεπε αυτά τα μέτρα να ισχύουν και να παρέχονται ισότιμα σε όλα τα σχολεία; δε δημιουργούνται ζητήματα ανισότητας περιοχών, σχολείων και κατοίκων μέσα από τη λογική της πολιτικής και οικονομικής δύναμης και δικτύωσης του κάθε δήμου; Τελικά τώρα βλέπουμε την εφαρμογή της αρχής της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, με βάση την οποία το κάθε σχολείο με αποκλειστικά δική του ευθύνη (στα πλαίσια του ιδεολογήματος της “ατομικής ευθύνης”) πρέπει να κάνει ότι μπορεί με τα δεδομένα και πολλές φορές πενιχρά μέσα που διαθέτει, για να προστατέψει τη δημόσια υγεία, αναλαμβάνοντας ένα υπέρογκο και αναντίστοιχο έργο, έτσι ώστε να απεμπολήσει η κυβέρνηση τη δική της ευθύνη!

Οι εκπαιδευτικοί πάντα στις επάλξεις προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά δε μπορούμε να κρύψουμε την αλήθεια που αντιμετωπίζουμε. Τα σχολεία μας δεν είναι ασφαλή, απλά και ξεκάθαρα, δεν τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ανοίξουν!

Το Υπουργείο να αναλάβει ΤΩΡΑ την ευθύνη που του αντιστοιχεί!

Να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια με μπίζνες στην πλάτη της εκπαίδευσης και της μόρφωσης των παιδιών

Να δώσουν υπεύθυνες λύσεις, προσλαμβάνοντας μόνιμα όλο το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζεται, αντί να προσθέτουν προβλήματα με διαδικαστικές οδηγίες

Να μειώσουν τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις (έως 15)

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ (14/9) ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ 5ο Δ.Σ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ!