Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
 

Η κατάθεση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου για την Παιδεία, στη δημόσια διαβούλευση την επόμενη βδομάδα εν μέσω πανδημίας και διακοπών Πάσχα αποτελεί πρωτοφανή πράξη πολιτικής ανηθικότητας.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα όμως. Είναι γνωστές οι τακτικές του Υπουργείου Παιδείας να βγάζει νομοσχέδια σε καιρό διακοπών είτε Χριστουγέννων είτε Πάσχα, αλλά αυτή τη φορά οι σχεδιασμοί του ξεπερνούν κάθε όριο αντιδημοκρατικής στάσης και πρακτικής.

Διανύουμε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης, στην οποία ουσιαστικά έχουν επιβληθεί περιορισμοί που στερούν τον πολίτη από τα δημοκρατικά του δικαιώματα. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη να νομοθετεί κατεβάζοντας στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο για την παιδεία που θα αλλάξει ριζικά τη δομή και λειτουργία της.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των τελευταίων ημερών το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ενδέχεται να περιλαμβάνει τα εξής: τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, αντιδραστικές αλλαγές στην δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης κ.α.

Προχωρώντας με το πολυνομοσχέδιο μέσα σε μια περίοδο ουσιαστικής στέρησης βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των πολιτών μέσα από την επιβολή μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει κάθε αντίδραση από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, εκμεταλλευόμενη την έκτακτη συνθήκη της πανδημίας για να νομοθετήσει αντεκπαιδευτικές αλλαγές. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως το βλέμμα της πολιτικής ηγεσίας είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα.

Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν πρόκειται όμως ούτε να αιφνιδιαστεί ούτε να φιμωθεί.

Στο βαθμό που το Υπ. Παιδείας προχωρήσει σε ανακοίνωση την ερχόμενη εβδομάδα η απάντηση πρέπει να είναι άμεση μέσα από όλους τους συλλόγους, ΕΛΜΕ και ομοσπονδίες, έτσι ώστε η εκπαιδευτική κοινότητα και ο κλάδος στο σύνολό του να αντιδράσει μαζικά, ενωτικά και δυναμικά σε κάθε σχέδιο να περάσει νομοσχέδιο με αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.

Μένουμε σπίτι, αλλά μένουμε ενεργοί και πάντα σε εγρήγορση!