Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Την Τετάρτη 16/10 στις 18:00 μμ. πραγματοποιείται έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας στο 16ο Δ/Σ Κορυδαλλού. Η συγκεκριμένη Γενική Συνέλευση γίνεται σε μια περίοδο που η εκπαίδευση ακόμα βρίσκεται μετέωρη, με εκατοντάδες κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, ειδικής αγωγής και παράλληλης στήριξης, παρά τις δύο φάσεις προσλήψεων που προηγήθηκαν, πράγμα που αποδεικνύει περίτρανα για άλλη μια φορά ότι η εκπαίδευση χρειάζεται άμεσα μόνιμους, μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη των χιλιάδων κενών στα σχολεία μας. Η ίδια αίολη κατάσταση παρατηρείται και στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, όπου η λειτουργία των ΔΥΕΠ υπάρχει ακόμα μόνο σε ΦΕΚ και ιδιαιτέρως συρρικνωμένη. Επίσης, το πάγωμα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης καθώς και η εξαίρεση 13 μεγάλων δήμων από αυτήν αφήνει και αυτό το θέμα σε εκκρεμότητα. Καμία κουβέντα φυσικά και για την προκήρυξη 4.500 διορισμών στην ειδική αγωγή που απ’ ότι φαίνεται έχει μπει και αυτή στον πάγο.
Στο μόνο που δεν μένει αδρανές το υπουργείο είναι στη δημοσίευση μελετών για τη χαμηλή, όπως υποστηρίζει, απόδοση των μαθητών και σχεδίων για την ανάδειξη της αριστείας – με τελευταία την επαναφορά της ρύθμισης περί σημαιοφόρων με βάση τη βαθμολογία – καθώς και στις ενέργειες για αναγνώριση ισοτιμίας στα ιδιωτικά κολέγια εσωτερικού και εξωτερικού.
Είναι προφανές ότι όλα του τα σχέδια αυτή τη στιγμή έχουν επικεντρωθεί σε αυτό που η Υπουργός Παιδείας έχει ανακοινώσει από τη στιγμή που ανέλαβε τη θέση της, στη διαμόρφωση ενός καινούργιου, ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τέλη Νοέμβρη, με τη φιλοδοξία να κλείσει το ζήτημα αυτό που χρόνια τώρα η εκπαιδευτική κοινότητα σύσσωμη έχει ακυρώσει στην πράξη με τους αγώνες της. Δεδομένου ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι γνωστά σε όλους μας, θεωρούμε ότι το ζήτημα της αξιολόγησης και οι τρόποι αντιμετώπισής τους μέσα από ενημερωτικές και αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα έπρεπε να αποτελεί θέμα της προτεινόμενης Ημερήσιας Διάταξης για την έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Η Ολομέλεια των Προέδρων στη ΔΟΕ γίνεται για να συζητηθούν όλα αυτά τα φλέγοντα ζητήματα και να καθοριστεί η πορεία δράσης για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου. Σε αυτή την ολομέλεια οι πρόεδροι των συλλόγων πανελλαδικά συνέρχονται για να πάρουν αποφάσεις έγκυρες με τη δύναμη που θα τους δώσουν οι γενικές συνελεύσεις τους. Γι αυτό και είναι απαραίτητη η παρουσία όλων των συναδέλφων σε αυτές. Η έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 16/10, εξάλλου, θα είναι μια ευκαιρία να ενημερωθούν οι συνάδελφοι για όλα αυτά που δεν γνωρίζουν, λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης από το Δ.Σ του συλλόγου, όσον αφορά ζητήματα που έτρεξαν όλη την προηγούμενη περίοδο από την κατάθεση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου με την ευρεία επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης μέχρι τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την ΑΔΕΔΥ, τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ, θέματα για τα οποία δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από το Δ.Σ.!

Αντιθέτως, στην τελευταία ενημέρωση που είχαμε από το Δ.Σ αναφέρθηκε το θέμα των τακτικών συνεδριάσεων Δ.Σ, οι οποίες είναι ανοικτές για κάθε εκπαιδευτικό, και για τις οποίες πληροφορηθήκαμε ότι θα πραγματοποιούνται το πρώτο Σάββατο ή Κυριακή κάθε μήνα. Όποια λογική κι αν οδήγησε το Δ.Σ. σε αυτή την απόφαση θεωρούμε απαράδεκτο να συγκαλούνται συλλογικές διαδικασίες συνδικαλιστικού οργάνου σε ημέρες αργίας των εργαζομένων. Με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι αποθαρρύνονται και παρεμποδίζονται ακόμα περισσότερο από την ενεργό συμμετοχή τους στη δράση του συλλόγου.
Θεωρούμε ότι σε τέτοιες εποχές συντεταγμένης προσπάθειας κάμψης των συλλογικών κινημάτων και διεκδικήσεων από το κράτος και τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό, ο ρόλος των πρωτοβάθμιων σωματείων και των Δ.Σ τους γίνεται όλο και πιο σημαντικός στην αφύπνιση και κινητοποίηση των εργαζομένων. Οφείλουμε να αντισταθούμε με μεγαλύτερη τόλμη, αποφασιστικότητα και δύναμη σε όλα αυτά που σχεδιάζονται για εμάς χωρίς εμάς, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ενεργό συμμετοχή μας στις συλλογικές διαδικασίες, με αρχή την έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 16 Οκτώβρη στο 16ο Δ/Σ Κορυδαλλού στις 18:00.