Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

18 ΦΛΕΒΑΡΗ - ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί άμεσα για ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ, βρίσκεται υπό την «μπαγκέτα» του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και του Σ.Ε.Β. και πατάει στην αντιασφαλιστική τομή που συμπύκνωσε ο νόμος Κατρούγκαλου, καθώς και σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους και ρυθμίσεις της τελευταίας 20ετίας.

 Στην ουσία το σύστημα των τριών πυλώνων που προωθεί το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους νέους ασφαλισμένους, σημαίνει ότι το κράτος περιορίζεται στην καταβολή μιας υποτυπώδους εθνικής σύνταξης. Η υποχρέωση και η ευθύνη για την εξασφάλιση οποιασδήποτε άλλης πρόσθετης συνταξιοδοτικής παροχής μετατίθεται στους εργαζόμενους μέσω επαγγελματικών ταμείων (δεύτερος πυλώνας) και ιδιωτικών συμβολαίων (τρίτος πυλώνας).Η «πλοήγηση» και η επιβίωση στη ζούγκλα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα αφορά πλέον τους ίδιους τους εργαζόμενους και θα είναι υποχρεωτική. Θα εξαναγκαστούν άμεσα ή έμμεσα στη λήψη ατομικών αποφάσεων προκειμένου να «επενδύσουν», δηλαδή να τζογάρουν, χωρίς καμιά εγγύηση, μέρος του εισοδήματός τους σε κάθε είδους χρηματοπιστωτικό προϊόν.

Συγκεκριμένα, στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έκτρωμα προβλέπεται:


  • Η διχοτόμηση της σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική (μη εγγυημένη κρατικά) στο πλαίσιο ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος.
  • Διατήρηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον ν.4336/15 του ΣΥΡΙΖΑ (τρίτο μνημόνιο). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων
  •  Διατήρηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
  • Ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση)  στον ΕΦΚΑ  ανοίγοντας το δρόμο για την πιθανή πλήρη κατάργησή του, ενώ ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ (στο σύστημα) και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ
  •  Διατήρηση και επέκταση της λεηλασίας, που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία και καμία πρόβλεψη για επιστροφή των κλεμμένων.
  • Διατήρηση των εξευτελιστικών ποσοστών αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας. Η αύξηση των νέων ποσοστών αναπλήρωσης επικεντρώνεται ιδιαίτερα από τα 30 έτη ασφάλισης (1,98%) μέχρι τα 40 έτη ασφάλισης (2,55%), κάτι το οποίο είναι προσαρμογή στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (που η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να πράξει), με την επιστροφή ενός ελάχιστου ποσού. Τα ποσά αυτά σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν, ούτε στο ελάχιστο, τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον Νόμο Κατρούγκαλου αλλά και τους προηγούμενους μνημονιακούς, αντιασφαλιστικούς νόμους.
  •  Καμία πρόβλεψη για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010 – 2012.
  • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ, για μείωση των ορίων ηλικίας τους.
  • Οι υγειονομικές εισφορές καταληστεύονται υπέρ των ιδιωτικών αλυσίδων μέσα από τη συγκρότηση ενιαίας αγοράς υπηρεσιών υγείας ΕΣΥ-ιδιωτών παρόχων-ασφαλιστικών εταιρειών.



Αγωνιζόμαστε, απαιτούμε, διεκδικούμε:

Να μην ψηφιστεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και ρυθμίσεις, καθώς και όλοι οι νόμοι και διατάξεις που διαλύουν το ασφαλιστικό σύστημα με τις ρυθμίσεις του τρίτου και τέταρτου μνημονίου. Αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν Κοινωνική ασφάλιση και υγεία. Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες, κράτος, εργοδότες (70 δις έως 2010, δομημένα ομόλογα, PSΙ κ.λπ.).

Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους και χωρίς όριο ηλικίας.  Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια. Σύνταξη ίση με το 80% του ύψους του τελευταίου μισθού. Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ.

Να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας υγείας. Σύστημα υγείας, ασφάλισης και σύνταξης  αποκλειστικά Δημόσιο.

Όχι σε μισθολόγιο - φτωχολόγιο. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας. Ανάκληση όλων των μειώσεων και αναπλήρωση των μισθών στα επίπεδα του 2009. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. 

Καθιέρωση γνήσιων Συλλογικών και Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας εφ’ όλης της ύλης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

     Δεν εκχωρούμε τους κόπους μιας ζωής στο κράτος, τις μεγάλες ιδιωτικές                                                   ασφαλιστικές εταιρίες, την εργοδοσία
Η μάχη είναι μπροστά μας και είναι σκληρή

Απαιτούμε να πάρουμε πίσω όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.
Τον κλεμμένο πλούτο που παράγουμε!